Wat is de Weston A. Price foundation?

Nutriënt densiteit

Leer meer

Traditionele bereidingen

Leer meer

Gezonde kinderen

Leer meer

Onze visie

De Weston A. Price Foundation (WAPF) is een bron van correcte informatie omtrent voeding en gezondheid.
Het is ons doel om de wetenschappelijk onderbouwde en moderne versie van traditionele voedingswijsheden aan te brengen.
Veel mensen gaan onder invloed van moderne media hun voeding aanpassen en bepaalde voedingsgroepen uitsluiten; granen, zuivel, vlees, zout, vet, sauzen, desserts, de nachtschade familie,…

Een traditonele voeding sluit echter geen voedingsgroepen uit. We focussen op nutriënt densiteit, omdat dat is wat de mens deed voor de opkomst van moderne media en de voedingsindustrie.

Een nutriënt dense voeding leidt tot goed gebouwde, sterke individuen met een sterk immuunsysteem en zenuwstelsel en een optimale expressie van onze genen. Diezelfde genen die ervoor zorgen dat we als mens van nature uit perfect rechte tanden hebben.

 

Karakteristieken van traditionele voeding

01

Geen geraffineerde producten

De voeding van gezonde, traditionele culturen bevat geen geraffineerde voeding zoals witte suiker of high fructose corn syrup, witte bloem, blikvoeding, gepasteuriseerde en magere melkproducten,, gehydrogeneerde plantaardige olie, eiwitpoeder, synthetische vitaminen of toxische aditieven en artificiële kleurstoffen.

02

Dierlijke voedingsmiddelen

Alle culturen eten wel iéts van dierlijke voedingsmiddelen. Dit varieerde van vis en zeebruchten, tot grazers en herkauwers, eieren, melk en afgeleide producten, reptielen en insecten. Het volledige dier wordt geconsumeerd: spiervlees, organen, bloed, boten en vet. De organen krijgen de voorkeur!

03

Vetoplosbare vitaminen

De voeding van gezonde, niet-geïndustrialiseerde mensen bevat tenminste vier keer zoveel mineralen en wateroplosbare vitaminen als die van ons vandaag. Daar bovenop bevatte ze zeker TIEN keer zoveel vetoplosbare vitaminen zoals we die enkel vinden in dierlijke voedingsmiddelen: vitamine A, D en K2.

04

Deels rauw

Alle traditionele culturen verhitten een deel van de voeding maar ze namen ook allemaal een deel van de dierlijke voeding rauw, al dan niet gefermenteerd (denk maar aan salami en rauwe ham).

05

Lacto fermentatie

Primitieve en traditionele voeding heeft een hoog gehalte aan voedingsenzymen en goeie bacteriën, afkosmtig uit lacto-fermentatie van fruit, groenten, dranken, zuivel, vlees en vis.

06

Bereiding van granen

Zaden, granen en noten worden geweekt, gekiemd en al dan niet ook gefermenteerd om de van nature aanwezige anti-nutriënten uit te schakelen. Zo worden de vitaminen en mineralen er in beschikbaarder voor onze spijsvertering.

07

Kwaliteit van de vetten

De verhoudingen aan vet in traditionele culturen varieerde tussen 30% en 80% van de totale calorie inname. Maximum 4% daarvan was afkomstig van meervoudig onverzadigde vetten zoals we die van nature vinden in granen, peulvruchten, noten, vis, dierlijke vetten en groenten. Het overgrote deel van het vet was onder de vorm van verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten.

08

Ratio omega 6:omega 3

Tradtionele voeding bestond uit bijna gelijke hoeveelheden omega 6 tot omega 3.
Moderne voeding bevat vele malen meer omega 6 dan omega 3, door het introduceren van geraffineerde plantaardige olieën. 

09

Zout

Alle traditionele voedingsculturen gebruikten een vorm van zout.

10

Botten

Alle traditionele culturen maken gebruik van de botten van het dier, doorgaans onder de vorm van gelatine-rijke bottenbouillon. Zo gebruiken we het volledige dier en wordt niks weggegooid.

11

Een gezonde volgende generatie

Alle traditionele culturen voorzagen een zekere periode voor de zwangerschap om de beide ouders extra voedingsstoffen te geven onder de vorm van specifieke dierlijke voedingsmiddelen. Ze respecteren ook bewust de tijd tussen twee zwangerschappen, zodat de moeder voldoende kan aansterken voor een volgend kind.
Ook bij jonge kinderen ligt de focus op extra nutriënt dense voedingsmiddelen.

Seizoensgebonden eten

Gefermenteerde voeding zoals zuurdesem

Authentieke echte boter

Vlees- en bottenbouillon

Voedende dierlijke producten

Authentieke volle zuivelproducten

Vetten van hoge kwaliteit