GAPS dieet

Het Gut and Psychology/physiology Syndrome (GAPS™) dieet is geformuleerd door de Britse/Russische arts Dr. Natasha Campbell-Mcbride. Het is een dieet dat wordt toegepast om medische redenen en heeft als doel om de spijsvertering te genezen en het lichaam te helpen detoxen.

Genezen van de darmwand

Herstel van de beschadigde darmwand en genezen van aanwezige ontstekingen.

Detoxen van de cellen

Toxines afkomstig uit het spijsverteringsstelsel worden geëlimineerd, waardoor de celfunctie hersteld wordt.

Herstel van de darmflora

Wanneer de darmwand beschadigd of ontstoken is, stopt de productie van deze disaccharidases. De bijgevolg onverteerde zetmelen voeden gisten en ongewenste bacteriën in de darm.

Wat doet het GAPS dieet?

Het GAPS dieet elimineert initieel alle granen, suiker en zetmelen die grote hoeveelheden complexe koolhydraten bevatten (disachariden genaamd). Deze worden verteerd door disaccharidases; enzymen die geproduceerd worden door de wand van de dunne darm.

Wanneer de darmwand beschadigd of ontstoken is, stopt de productie van deze disaccharidases. De bijgevolg onverteerde zetmelen voeden gisten en ongewenste bacteriën in de darm.
Deze verzwakken het immuunsysteem en kunnen veranderingen veroorzaken in het gedrag van de patiënt.

Deze koolhydraten gedurende een periode vermijden, geeft rust aan de dunne darm waardoor deze de kans krijgt om te herstellen. Bijgevolg zal de productie van disaccharidase terug opstarten.

In onze ervaring (en die van duizenden patiënten over de hele wereld) is het GAPS™ dieet het meest effectieve voedingsprogramma om de darm te genezen en chronische aandoeningen aan te pakken zoals prikkelbare darm, lekkende darm, Crohn, Colitis ulcerosa, asthma, allergieën, huidaandoeningen, leermoeilijkheden, angst, paniekaanvallen en depressie, bipolaire stoornis, auto-immuunziekten en vele anderen.

De termen “GAPS™” en “Gut and Psychology Syndrome™” zijn eigendom van Dr. Natasha Campbell-Mcbride.

Wil je weten wat het effect kan zijn van dit dieet? 
In deze video bespreekt Sofie een aantal casussen!