Zuivel Noodzakelijk? Een Kritische Blik op de Zuivelindustrie en Alternatieven
Hoe zit dat met zuivel
Media
info@sofiedeclercq.be
Media
08/14/2024
6 min
4

Is zuivel wel gezond?

08/14/2024
6 min
4

Zuivel is een vaak betwijfeld voedingsmiddel. Met zoveel babies die reageren op koemelkeiwitten en zoveel mensen die lactose intolerant zijn, ga je je afvragen of zuivel wel goed of 'nodig' is voor ons als mens.

"Melk dient voor kalfjes, niet voor mensen?"

“Hoezo, is zuivel niet superbelangrijk voor onze botten?”

“Zuivelproductie draagt toch bij aan de opwarming van de aarde?”

… De meningen zijn verdeeld. Hier is die van mij, want waar dient een blog anders voor.   

Ik ben zelf eigenlijk wél fan van zuivel, maar niét de zuivel die afkomstig is uit de zuivelindustrie.

Échte zuivel is namelijk:

  • Afkomstig van koeien die gras en klavers eten
  • Afkomstig van koeien die het grootste gedeelte van de tijd in een weide staan (in plaats van hun hele leven in een stal) en die bijgevolg ZON zien tijdens hun leven (! Lijkt vanzelfsprekend maar is het absoluut niet)…
  • Afkomstig van koeien die geen hoge dosissen antibiotica hebben gekregen om alle infecties klein te krijgen die gepaard gaan met hun betreurenswaardige gezondheid

Echte zuivel is ook…

  • Ongekookt. Rauw. Bomvol vitamine K2 en andere vetoplosbare vitaminen die we in weinig andere voedingsmiddelen vinden in die hoeveelheid
  • Niet lang houdbaar (7-10 dagen) en bijgevolg is het (met oog op microbiële besmetting) onmogelijk om het aan een grote massa te verdelen
  • Niet te vinden in de supermarkt, omwille van bovenstaande reden. Houdbaarheidsdatum. Het is niet haalbaar om rauwe melk te verdelen aan supermarkten op grote schaal; je moet een lokale producent hebben.
  • Microbieel volledig veilig want rauwe melk is nog nooit zo onderhevig geweest aan controle. Bovendien kunnen verkopers van rauwe melk zich niet beroepen op het effect van pasteurisatie om eventuele ziekmakende bacteriën af te doden, met als gevolg dat de eisen voor kwaliteit bij hen nog hoger liggen.


En echte zuivel zorgt door zijn voedingsstoffen onder andere voor…
Het ontwikkelen van een goed gevormd kaakbeen waarin plaats is voor alle tanden!

Zijn jouw wijsheidstanden getrokken?
Heb je een beugel gedragen?
Heb je gaatjes in je tanden moeten laten opvullen?

Dit zijn allemaal tekenen dat ons gebit en kaakbeen niet goed ontwikkeld zijn. Een zeer grootschalig probleem.

Het probleem is niet calcium of het gebrek eraan, maar wel de vetoplosbare vitamine K2 die je in volle, ongepasteuriseerde zuivel vindt. Dat is de vitamine die mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium in je botten en tanden stopt en voorkomt dat ze neerslaan in zachte delen van ons lichaam, zoals de bloedvaten en die typische schouderverkalking.
Zonder die vitamine, zijn de mineralen zoals calcium niet nuttig in je lichaam.
Bekijk het als heel veel bakstenen hebben liggen om je huis te bouwen, ergens in de stock van een bedrijf... Maar geen vrachtwagen hebben om die naar je werf te brengen. Zo ga je geen huis bouwen!

Om nu even te antwoorden op de vraag of je zuivel nodig hebt…

Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding in traditionele culturen die vee houden. Dit in contrast dan met stammen die in kuststreken leven en kunnen leven van wat de zee hen geeft. Elke traditionele cultuur die een diersoort houdt, maakt gebruik van de melk en bijproducten die deze dieren leveren. Of dat nu koeien, schapen, geiten, paarden,... zijn.

Want in de natuur zeg je heus niet "neen, danku" tegen zoveel extra eiwitten, calorieën en voedingsstoffen. Mensen in de natuur nemen wat ze voorhanden hebben en zuivel is een fantastische bron van voedingsstoffen waarbij je het dier zelf niet moet doden. Het is dus vooral een praktische kwestie en een kwestie van gezond verstand.
Het is ook een denkwijze die veel mensen vreemd zal zijn als je al heel je leven gewoon bent om alles wat je nodig hebt, gewoon in de supermarkt te vinden.

That being said...

Niemand heeft conventionele zuivel nodig, aangezien het Frankenstein-zuivel is.
Daarmee bedoel ik de zuivel die:

  • Gepasteuriseerd is = verhit tot 75°C en bijgevolg lang houdbaar. Bacteriën zijn dood waardoor de melk klaar is voor transport. Het leven erin is, helaas, ook dood. De eiwitten zijn chemisch veranderd van structuur waardoor ze ontstekingen veroorzaken in je lichaam.
  • Gehomogeniseerd is. Heb je je al ooit afgevraagd hoe het kan dat melk uit brik een mooie witte oplossing blijft? Dit kan enkel door te homogeniseren want als je verse melk even laat staan dan begint die zich op te splitsen; vetten gaan bovenaan drijven, water blijft onderaan. Homogenisatie van melk is ook gelinkt aan hart- en vaatziekten en dat is logisch want dit type vetten veroorzaken ontstekingen in je lichaam.
  • Bron is van antibiotica en ontstekingsstoffen, een verstoord vetzuur-profiel, ontstekingsstoffen, verminkte koemelkeiwitten die je immuunsysteem in verwarring brengt,…



Mag ík zuivel nemen?

Of je nu de echte verse zuivel kan verteren, is iets dat je zelf kan uittesten. Als je overgevoelig bent aan de gewone, gepasteuriseerde zuivel uit de supermarkt, kan het zijn dat je lichaam wél heel goed overweg kan met de rauwe versie.
Dat is de moeite om te proberen, omdat je daar sowieso veel goeie voedingsstoffen uit gaat halen.

De voedingsstoffen in volle melkproducten zijn een enorme meerwaarde voor onze gezondheid; vetoplosbare vitaminen en veel mineralen die dankzij de aanwezigheid van het vet en de vetoplosbare vitaminen, ook meteen actief gebruikt kunnen worden in ons lichaam. Echte boter voorkomt gaatjes in je tanden als je het combineert met ongeraffineerd zout, zoals himalayazout of zeezout.
Intuïtief weten we dat dit goed is voor ons, want hoe geweldig lekker is boter + zout?! 

Wat melk betreft; als je lactose-intolerant bent, zal je een gefermenteerde vorm nodig hebben (dus geen melk maar bvb. wel kefir of yoghurt).

Mensen met lactose intolerantie, missen de bacteriën die de natuurlijke suikers in melk en afgeleide producten zoals yoghurt, afbreken.
Wij kunnen die suiker als mens sowieso niet afbreken, we missen daar de enzymen voor. De juiste bacteriën in je darm, doen dat voor ons (als je ze hebt)!

(Rauwmelkse) kefir geeft bovendien hopen goeie bacteriën die je darmflora en immuunsysteem aansterken.
Plus, de lactose erin is voorverteerd, dus zelfs mensen met lactose intolerantie kunnen die vaak wel verdragen. Dat is dus wél een aanrader.

Ik hoor je denken “en wat dan met lactosevrije melk?”.

Die is evengoed gepasteuriseerd en afkomstig van dezelfde ongezonde koeien, dus niet beter voor je gezondheid.
Iemand met lactose intolerantie gaat er wel minder flatulentie en diarree aan overhouden, maar z’n darmen gaan er nog steeds niet blij mee zijn. Ze krijgen immers nog steeds onder andere al de inflammatoire eiwitten en bewerkte vetten die in de melk zitten, die ontstekingen in de darmwand veroorzaken.

Als je serieuze darmproblemen hebt, kan het een goed idee zijn om tijdelijk álle zuivel te vermijden, aangezien alle zuivel eiwitten bevat die mogelijks je darmwand kunnen overprikkelen en bijgevolg je immuunsysteem doen overreageren. Als je door het bos de bomen niet meer ziet en helemaal niet uit je darmklachten raakt, kan je terecht in mijn online Academy om jezelf klachtenvrij te maken op een begeleide, gestuctureerde en bewezen manier!  

Conclusie? Luister naar je lichaam. Want het is voor iedereen anders en met de juiste aanpak kan je, wat je vandaag niet goed kan verteren, volgende week wel verteren!

Eén ding is alvast zeker; we hebben op geen enkel punt in onze evolutie dode, antibioticarijke melk gedronken dus ik zie geen reden om het nu wél te doen. 

 Waar vind ik rauwe melkproducten?

Omdat er vaak vraag naar is, som ik hier tot slot ook even mijn favorieten op voor rauwe, gezonde zuivel in Vlaanderen:

Rauwmelkse kazen vind je in elke supermarkt! Lees de etiketten eens, elke supermarkt en elk departement heeft een ander aanbod. Kazen als Parmezaan, Comté, Gruyère, Emmental, Reblochon, een aantal blauwe kazen en veel brie-soorten zijn al zeker op basis van rauwe melk.
Als het niet gespecifieerd staat op het etiket, dan is het een gepasteuriseerd product. Het is namelijk door de wetgeving verplicht om te vermelden als iets niet-gepasteuriseerd (en dus rauw) is.

http://www.hethinkelspel.be/

…voor rauwe room, melk, kaas en karnemelk.
Te vinden in veel biowinkels en de betere kaaswinkels.

https://www.rawmilkcompany.nl/

…voor geweldige rauwe kefir, yoghurt, hangop en meer.

In het menu op hun website vind je “winkels” terug.
Daar kan je zoeken naar verkooppunten in je buurt. Eigenljk kan elke biowinkel in België deze intrekken dus als je een kleine biowinkel in de buurt hebt, kunnen ze die sowieso voor je bestellen want praktisch alle biowinkels worden voorzien door dezelfde groothandel; Biofresh. Dit merk is bovendien overal in Nederlan verkrijgbaar.

Ook kan je terecht op www.rechtvanbijdeboer.be voor boeren en verkooppunten in je buurt in België.
In Nederland heb je www.zoekdeboer.nl 

Geniet van je glaasje verse, ongekookte melk!   




Bronnen:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190128_04136145?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=life&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR3Vpotq6q6RgIkr36hKnJt02F4IbQXZy2cUCa2dGsjscdwwmhpG8XfcQgA

https://www.westonaprice.org/health-topics/making-it-practical/milk-it-does-a-body-good/

https://foodfacts.mercola.com/raw-milk.html

https://draxe.com/raw-milk-benefits/

Reacties
Categorieën