Mag ik *dit* eten?
info@sofiedeclercq.be
04/12/2025
4 min
0

Mag ik *dit* eten?

04/12/2025
4 min
0

Als GAPS therapeute werk ik al meer dan tien jaar met mensen met de zwaarste spijsverteringsklachten, van prikkelbare darm tot de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. 
Met succes want ik gebruik heel weinig supplementen; we integreren vooral de kracht van voeding omdat dat nu eenmaal de bulk is van wat je elke dag binnenkrijgt, dus dat is de absolute basis.  

Ik krijg een paar keer per dag de vraag "mag ik voedingsmiddel X eten?"

Dat hangt er van af...  

De belangrijkste vraag die je je daarbij kan stellen is: kan je het verteren? Dus: geeft het rust en verzadiging, niet krampen, pijn en winderigheid? 

Dat laatste is geen goed teken maar dat wil niet zeggen dat je dat voedingsmiddel nooit gaat kunnen eten, gewoon dat je spijsvertering dat nu niet fijn vindt. 

Als je dat probleem met veel voedingsmiddelen hebt, en veel mensen hebben dat met alles van brood en pasta en zuivel bvb, dat ze opzwellen tot ze 6 maand zwanger lijken, of verder, dan is dat een goed teken dat je wel wat laaggradige ontsteking hebt in je darmen.

Als je op je buik duwt en het voelt hard en/of pijnlijk, dan zijn er al redelijk veel ontstekingen waarschijnlijk want je buikwand zou eigenlijk altijd soepel, indrukbaar en pijnvrij moeten zijn.

Als dat niet zo is, is het een teken dat je darmslijmvlies ontstoken is dus.

De eerste laag van genezing is je darmslijmvlies herstellen zodat je lichaamseigen productie van spijsverteringsenzymen terug op gang komt.😊 

Die spijsverteringsenzymen die worden geproduceerd in de brush border van onze darmwand en die zorgen voor de afbraak van je eten van grote delen tot heel kleine stukjes, die via je darmwand in je bloedbaan kunnen opgenomen worden en als brandstof kunnen gebruikt worden, zoals glucose.

Als je darmslijmvlies ontstoken is dan blijven veel voedingsmiddelen onverteerd, wat leidt tot gisting, productie van lucht, pijn, en stoelgang die er iets te vlot door gaat en als je er eens op let kan het ook zijn dat je onverteerde voedingsmiddelen ziet in de toiletpot.

Geen goed teken; dat wil namelijk zeggen dat je spijsvertering hier helemaal niks heeft mee kunnen doen.

Vooral noten, pitten, zaden en rauwe groenten durven er al eens onverteerd uitkomen.
Ja, de ogenschijnlijk “gezonde” voedingsmiddelen zijn vaak een enorme trigger voor je darm door de onverteerbare cellulose er in.  

In deze fase met deze aanwezige ontstekingen, merk je dat je inderdaad heel gevoelig reageert op veel voedingsmiddelen. 

Logisch ook, zou je citroensap op een open wonde gieten? 
Want zo mag je je darmslijmvlies momenteel voorstellen: een open wonde, rauw vlees, die uiteraard heel gevoelig is voor triggers van buitenaf omdat het zijn eigen beschermlaag kwijt is.

Wat er vanbinnen gaande is als je darmslijmvlies (laaggradig) ontstoken is, kan je net zo bekijken. 

Sommige voedingsmiddelen gaan een rustgevend zalfje zijn voor je darmwand, anderen geven het effect van een schuurborstel over een open wonde!

Dat is waarom we in m'n Gut Reset programma beginnen met rustgevende, kalmerende voedingsmiddelen zoals kort getrokken vleesbouillon. GEEN bottenbouillon. 

Dat is wat anders en dat kan je histamineproductie helemaal door het dak sturen. 

De reset is gebaseerd op mijn ervaring met het GAPS dieet, maar ik zag nog teveel reactie daarmee en bvb histamine opstoten, waardoor ik het toch nog wat anders interpreteer zodat mensen die heeel gevoelig zijn, er rustiger door kunnen gaan met minder die-off. Bovendien heb je in de cursus veel meer handvaten, want ik hoor van mensen die het GAPS boek gelezen hebben dat ze nou nog steeds niet goed wisten hoe of waar te beginnen. Logisch, je hebt teveel theorie gelezen.

Hier maken we het praktisch! + Hier heb je begeleiding van een GAPS therapeut uiteraard, wat voor veel mensen heel fijn is als ze beginnen twijfelen. Want je hebt enkel je eigen ervaring om mee af te toetsen terwijl ik weet hoe de zaken kunnen evolueren en wat we mogen verwachten.

Dus om te antwoorden op de vraag, kan ik dit verteren? Dat hangt af van hoe ver je spijsvertering geheeld is.  
👌

Ik weet bvb. dat augurken en zilveruitjes op azijn, mij 1x gaan lukken omdat ik gewoon een heel gevoelige maag heb. Meerdere dagen na elkaar dit eten en ik zou mezelf een maagontsteking geven. 
Hetzelfde met tomaat eten een paar dagen na elkaar, mijn maag kan dat 1 of 2  maaltijden prima maar erna is het gedaan met de pret.

Geen probleem, ik heb geleerd waar de grens ligt. Je lichaam hoeft ook niet bomproof te zijn, het mag gevoeligheden hebben. Het is gewoon fijn als die je levenskwaliteit niet kelderen.  

Je eigen gevoeligheden kunnen inschatten is iets dat je ook enkel leert met tijd en ervaring. 
Verwacht niet om morgen de Meester van je eigen lichaam te zijn.💁‍ Da’s ook niet nodig, er zit geen haast achter.

Gewoon dag na dag registreren welke maaltijden welk effect hebben en genezende voedingsmiddelen invoegen, gaat je verder brengen dan een dure allergietest.  


De langste weg is eigenlijk de kortste weg. 


Wat lijkt als veel werk initieel, is uiteindelijk hetgene dat je al binnen een paar dagen veel meer comfort kan geven en veel meer duidelijkheid over hoe je lichaam werkt. 


Dat is omdat, als we een Gut Reset doen, we een framework hebben om vanuit te handelen omdat je een referentiekader nastreeft eerst, waarin je klachtenvrij wordt.

Vanuit die hoedanigheid iets nieuws invoegen, is veel efficiënter omdat je nu, bij het invoegen van een nieuws voedingsmiddel, tenminste registreert hoe je daar nu op gereageerd hebt. 

Vanuit complete chaos en veel klachten proberen uitdokteren of een bepaald voedingsmiddel klachten geeft, is uiteraard een pak moeilijker.  

Ik kan je niet zeggen hoeveel mensen in mijn Gut Reset cursus al gezegd hebben “oké, nu snap ik het veel beter, nu voel ik tenminste wat er gebeurt”.

We hebben complete chaos genomen en we hebben het overzichtelijk gemaakt!

En met het resultaat dat je MEER voedingsmiddelen kan verteren uiteindelijk, in plaats van minder. 

Want een geheelde darm, kan meer voedingsmiddelen probleemloos verwerken he, omdat die de productie heeft van spijsverteringssappen en de aanwezigheid van goeie bacteriën in de juiste balans, die dat allemaal kunnen verwerken alsof het niks is.

En zo zou het moeten zijn; alsof het niks is. 
Je spijsvertering is iets dat rustig op de achtergrond zijn werk zou moeten doen, terwijl jij kan leven. 
Net zoals je hart klopt zonder dat je er moet bij nadenken.

Vanuit die hoedanigheid kan je voluit leven en dat is waarvoor we hier op aarde zijn en dat is wat ik wil voor jullie allemaal!  En daarom heb ik mijn kennis van meer dan tien jaar in een cursus gestoken zodat iedereen er op elk moment toegang tot heeft en je het op elk moment kan leren van mij.

Woopwoop. Ik wens jullie allemaal een heel rustige buik toe zonder pijnlijke krampen, een golden drop 😉

Reacties
Categorieën