Een steeds groter wordend deel van de bevolking krijgt de laatste jaren te horen dat hij/zij met een voedselallergie of een intolerantie kampt.
De klachten variëren van persoon tot persoon:
- Misselijkheid, buikpijn en overgeven
- Obstipatie of juist diarree
- Overgewicht
- Flatulentie en een opgeblazen gevoel
- Uitslag en eczeem, psoriasis
- lopende neus, ongeacht het seizoen
- Haaruitval
- constante vermoeidheid, zonder aantoonbare oorzaak
- gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid
- Kortademigheid, astmatische klachten en benauwdheid
- Ontstoken neus, ogen en keel
- Oedeem (vochtophoping) op meerdere plaatsen van het lichaam
Wat kunnen we er aan doen?
Bij het behandelen van deze klachten is het uiteraard belangrijk om de voedingsmiddelen te vermijden die de klachten veroorzaken.
Verder pakken we de oorzaak aan door in te werken op de basis van onze gezondheid en immuunsysteem: de darmen en eventuele virale, parasitaire en/of bacteriële infecties die het immuunsysteem verwarren, waardoor er intoleranties ontstaan. Ook zware metalen kunnen het spijsverteringsstelsel verstoren.
We gaan op weg naar een klachtenvrij leven en het doel is om optimaal te kunnen functioneren in je dagelijks leven, waarbij je een voedingspatroon kan vinden dat werkt voor jou.
Bovendien is het zo dat het aanpakken van de voedselallergie of –intolerantie vaak leidt tot gewichtsverlies (als er initieel overgewicht was). Dit komt doordat een allergie het lichaam extra belast, met vetopslag tot gevolg.