Ik werd recentelijk gecontacteerd voor een interview met als titel ‘Onderzoek naar zwangerschap en invloed van de voeding’.
Aangezien dit onderwerp één van mijn favorieten is, wil ik de antwoorden ook hier graag delen!

 

  1. Wat zijn de belangrijkste zaken waar een zwangere vrouw rekening mee moet houden?  

Nutriënt densiteit. De kwaliteit van de voedingsmiddelen die we nemen als we zwanger zijn, heeft een ongelofelijk sterke impact op de gezondheid van de ontwikkelende foetus en op de gezondheid van de baby gedurende de rest van zijn/haar leven.

Daarom raad ik ook aan aan vrouwen om zeker een jaar op voorhand al te beginnen met voedingsstoffen te ‘laden’. Voor de voedingsindustrie bepaalde wat we eten, hadden we de traditionele wijsheden. Onderdeel hiervan was om zeker 6 maand preconceptie al te beginnen met meer te nemen van bepaalde voedingsmiddelen, waarvan men van oudsher wist dat deze belangrijk waren bij het maken van een gezond nageslacht.

Dit was anders voor elke cultuur en uiteraard afhankelijk van wat er in de omgeving en in dat klimaat aanwezig was. Bij de Inuit waren dat viseitjes, in Zwitserland was dat de boter van de melk van de koeien die in de lenten het frisgroene gras graasden dat werd bevloeid met smeltwater vanuit de bergen. In Schotland was dat kabeljauwlever, in Florida was dat de lever van de bizons en andere grazers waar ze op jaagden.

 

  1. Is er speciale voeding voor zwangere vrouwen? 

Absoluut!
Voedingsmiddelen die extra vetoplosbare vitaminen (A, D3 en K2) bevatten en veel mineralen, zijn enorm belangrijk voor een goeie expressie van het genetisch potentiaal en om ervoor te zorgen dat er een stevig skelet, sterk immuunsysteem en goed ontwikkeld centraal zenuwstelsel gemaakt wordt. Daar vertel ik hieronder meer over.

 

  1. Is er een verschil voor aanbevolen voeding op basis van de leeftijd van de zwangere vrouw? 

Niet specifiek, iemand van 25 moet dezelfde voedingsmiddelen eten om aan genoeg voedingsstoffen te komen als iemand van 38. Het is wel zo dat er meer nood is aan extra voedingsstoffen (afkomstig uit dierlijke voedingsmiddelen) als een vrouw al een kind gehad heeft. Het eerste kind krijgt veel reserve voedingsstoffen uit het lichaam van de moeder. Na een borstvoedingsperiode is het dus extra noodzakelijk om een aantal jaar te wachten (bij voorkeur zeker 3 jaar) om het lichaam van de moeder tijd te geven om terug op adem te komen en alle reserves aan te vullen.

In veel culturen werd het als een schande beschouwd als een vrouw vaker dan om de 3 jaar een kind kreeg. Mannen mochten vaak zo lang ook niet bij hun vrouw slapen om dat te voorkomen.

 

  1. Hebben vrouwen voldoende info over welke voeding ze moeten hebben? 

Absoluut niet.

  • Indien nee, hoe zou dit kunnen verbeterd worden volgens u? 

We zouden meer moeten terugkeren naar de voedingsmiddelen die we altijd gegeten hebben… Maar daar valt een boek over te schrijven. Wat ik ook wel van plan ben…
Momenteel verwijs ik vrouwen door naar ‘Real food for pregnancy’ van Lily Nichols en “Nourishing traditions book for baby and childcare’ van Sally Fallon.

 

  1. Met welke vragen komen zwangere vrouwen vaak bij u? 

De meeste vrouwen stellen zich de vraag of er bepaalde zaken zijn die ze best wél eten, aangezien iedereen hen vlot gaat vertellen wat niet mag. Met als gevolg dat ze vaak gefrustreerd en bang zijn. We wekken de indruk dat zwangere vrouwen bijna niks meer mogen eten. Het resultaat is dat ze vaak naar voedingsmiddelen gaan die zeer weinig voedingsstoffen bevatten, zoals lege koolhydraten (suiker, zetmeel, brood, pasta, rijst), wat dan weer de gezondheid van de baby zwaar benadeelt.
Ik geef ze terug kennis over de goéie voedingsmiddelen die ze niet alleen mogen, maar zelfs moeten eten, om de groeiende baby alle voedingsstoffen te geven die hij/zij nodig heeft.

  1. Denkt u dat vrouwen genoeg beseffen welke invloed ongezond eten tijdens de zwangerschap kan hebben op hun lichaam, maar ook op de ontwikkeling van hun kind?

Helemaal niet… Het is mijn job om daar verandering in te brengen! Vrouwen denken dat de gezondheid van hun kind neerkomt op “een beetje geluk hebben”. Ik hoor vaak ouders met gezonde, blije kinderen, die dan zeggen “we hebben echt chance gehad”.
Een gezond kind wordt verondersteld van blij te zijn; een huilbaby heeft effectief fysieke klachten die voorkomen hadden kunnen worden.

Ik wil vrouwen terug de kennis en kracht geven om bewust voor gezonde kinderen te kiezen, met de juiste adviezen. Dat staat haaks tegenover de bangmakerij waar vrouwen doorgaans mee geconfronteerd worden. Met de juiste kennis kan je echt gezonde kinderen maken, zonder allergieën en intoleranties, asthma, eczeem, spijsverteringsklachten, platvoeten, scolioses, malocclusie (=scheve tanden), nood aan een bril, nood aan logopedie, nood aan orthodontie, nood aan medicatie, ADHD, autisme,…
Mensen in hun natuurlijke omgeving, die voeding eten dat ze vinden in hun omgeving, hebben perfect rechte tanden, geen gaatjes in hun tanden, een sterk immuunsysteem, een zeer sterk skelet, neigen niet naar depressie, kennen geen allergieën of andere chronische ziekten,…
We zijn zo gewoon dat kinderen ziek zijn, dat we amper nog weten wat een gezond kind is. Dat is heel jammer want veel ouders zijn uitgeput en zwaar belast door de gezondheidsklachten van hun kinderen, die te voorkomen waren.

 

  1. Heeft u een bepaalde website of organisatie  die betrouwbare informatie kan bieden? 

De Weston A. Price foundation is een non profit organisatie die het werk van tandarts Weston A. Price (WAP) terug bekend probeert te maken. Hun doel is om mensen wegwijs te maken in het oerwoud van voedingsadviezen; ze combineren traditionele kennis over voeding met hedendaagse wetenschap.WAP was een tandarts die in de jaren 1930 op zijn wereldreizen de gezondheid van natuurvolkeren zeer gedetailleerd heeft beschreven en vastgelegd op camera.

Zijn bevindingen waren toen van groot belang en worden alsmaar actueler, omdat we alsmaar verder weg gedreven worden van onze natuurlijke voeding.
www.westonaprice.com biedt een schat aan informatie, artikels, Youtube video’s en een geweldige podcast die zoveel kennis deelt! Een grote aanrader. 

 

  1. Welke informatie geeft u aan zwangere vrouwen? Zou u die ook aan ons kunnen meegeven? 

Als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief, krijg je 7 dagen lang elke dag een e-mail waarin een paar voedingszaken gehighlight worden die belangrijk zijn. Ze duiden het verschil tussen Westerse voeding en traditionele voeding. Traditionele voeding focust op nutriënt densiteit. Westerse voeding is rijk aan lege calorieën en suiker, sterk geraffineerde plantaardige vetten en chemicaliën. Dat is geen ‘eten’ in de pure zin van het woord. Het is non-food.
Er wordt echter veel geld mee verdiend en dat is helaas waar deze wereld rond draait.

Ik zeg altijd tegen mijn patiënten om niks te eten waar reclame voor gemaakt wordt op TV. Bertolli, Becel, Alpro soja, Nutella, Coca Cola,…
Als er zoveel geld achter zit dat er reclame voor gemaakt kan worden, kan je bedenken dat het niet zuiver op de graat is.
Echt eten komt van bij je boer en uit de natuur, zoals het altijd geweest is. Groenten en fruit in het seizoen, vlees, gevogelte, vis, schelp- en schaaldieren en alle afgeleiden, inclusief de organen en botten (want daar zitten alle mineralen in! Vroeger aten we het volledige dier!), eieren, smout, ossenwit, boter en andere volle zuivelproducten en granen die goed bereid zijn, zoals zuurdesembrood. Dat is écht eten! Daar kan je lichaam iets mee, omdat er voedingsstoffen in zitten.