Recent in het nieuws, verklaart Canada dat zuivel niet meer noodzakelijk is. De voedingsindustrie is woest, want uiteraard, dat betekent mogelijks enorme verliezen. Het artikel in kwestie vind je hier terug.

Uiteraard rijzen er een aantal vragen als je zoiets leest…

“Hoezo, is zuivel niet superbelangrijk voor onze botten?”

“Zuivelproductie op grote schaal draagt in belangrijke mate bij aan de opwarming van de aarde, dus het lijkt me een goeie ontwikkeling?”

… De meningen zijn verdeeld. Hier is die van mij, want waar dient een blog anders voor. 😉

Ik ben zelf eigenlijk wél fan van zuivel, maar niét de zuivel die afkomstig is uit de zuivelindustrie.

Échte zuivel is namelijk:

  • Afkomstig van koeien die gras en klavers eten
  • Afkomstig van koeien die het grootste gedeelte van de tijd in een weide staan (in plaats van hun hele leven in een stal) en die bijgevolg ZON zien tijdens hun leven (! Lijkt vanzelfsprekend maar is het absoluut niet)…
  • Afkomstig van koeien die geen hoge dosissen antibiotica hebben gekregen om alle infecties klein te krijgen die gepaard gaan met hun betreurenswaardige gezondheid

Echte zuivel is ook…

  • Ongekookt. Rauw. Bomvol vitamine K2 en andere vetoplosbare vitaminen die we in weinig andere voedingsmiddelen vinden in die hoeveelheid
  • Niet lang houdbaar (7-10 dagen) en bijgevolg is het (met oog op microbiële besmetting) onmogelijk om het aan een grote massa te verdelen
  • Niet gemakkelijk om te vinden, omwille van bovenstaande reden. Het is niet haalbaar op grote schaal; je moet een lokale producent hebben
Rauwe kefir op basis van geitenmelk

En echte zuivel zorgt door zijn voedingsstoffen onder andere voor…

  • Het ontwikkelen van een goed gevormd kaakbeen waarin plaats is voor alle tanden

Zijn jouw wijsheidstanden getrokken?
Heb je een beugel gehad?
Al gaatjes moeten laten opvullen?

Dit zijn allemaal tekenen dat ons gebit en kaakbeen niet goed ontwikkeld zijn. Een zeer grootschalig probleem.
Ook ik pas mooi in dat rijtje. Infact, mijn wijsheidstanden zijn zelfs nooit naar boven gekomen!
Al helemaal geen goed teken. 

Het probleem is niet calcium of het gebrek eraan, maar wel de vetoplosbare vitamine K2 die je in volle, ongepasteuriseerde zuivel vindt. Dat is de vitamine die mineralen zoals calcium en magnesium in je botten en tanden stopt en voorkomt dat ze neerslaan in zachte delen van ons lichaam, zoals de bloedvaten en die typische schouderverkalking.

Om nu even te antwoorden op de vraag of je zuivel nodig hebt…

Niemand heeft conventionele zuivel nodig, aangezien het Frankenstein-zuivel is.
Daarmee bedoel ik de zuivel die:

  • Gepasteuriseerd is = verhit tot 75°C en bijgevolg lang houdbaar. Bacteriën zijn dood waardoor de melk klaar is voor transport. Het leven erin is, helaas, ook dood.
  • Gehomogeniseerd is. Heb je je al ooit afgevraagd hoe het kan dat melk uit brik een mooie witte oplossing blijft? Dit kan enkel door te homogeniseren want als je verse melk even laat staan dan begint die zich op te splitsen; vetten gaan bovenaan drijven, water blijft onderaan. Homogenisatie van melk is ook gelinkt aan hart- en vaatziekten.
  • Bron is van antibiotica en ontstekingsstoffen, een verstoord vetzuur-profiel, ontstekingsstoffen, verharde koemelkeiwitten die je immuunsysteem in verwarring brengt,…

 Mag ík zuivel nemen?

Of je nu de echte verse zuivel kan verteren, is iets dat je zelf kan uittesten. Als je overgevoelig bent aan de gewone, gepasteuriseerde zuivel uit de supermarkt, kan het zijn dat je lichaam wél heel goed overweg kan met de rauwe versie.
Dat is de moeite om te proberen, omdat je daar sowieso veel goeie voedingsstoffen uit gaat halen.

Als je lactose-intolerant bent, zal je een gefermenteerde vorm nodig hebben (dus geen melk maar bvb. wel kefir).

Mensen met lactose intolerantie, missen de bacteriën die de natuurlijke suikers in melk en afgeleide producten zoals yoghurt, afbreken. Wij kunnen die suiker niet afbreken, we missen daar de enzymen voor. De juiste bacteriën in je darm, doen dat voor ons (als je ze hebt)!

(Rauwmelkse) kefir geeft bovendien hopen goeie bacteriën die je darmflora en immuunsysteem aansterken.
Plus, de lactose erin is voorverteerd, dus zelfs mensen met lactose intolerantie kunnen die vaak wel verdragen. Dat is dus wél een aanrader.

Ik hoor je denken “en wat dan met lactosevrije melk?”.

Die is evengoed gepasteuriseerd en afkomstig van dezelfde ongezonde koeien, dus niet beter voor je gezondheid.
Iemand met lactose intolerantie gaat er wel minder flatulentie en diarree aan overhouden, maar z’n darmen gaan er nog steeds niet blij mee zijn. Ze krijgen immers nog steeds onder andere al de eiwitten die in de melk zitten, die ontstekingen in de darmwand veroorzaken.

Als je serieuze darmproblemen hebt, kan het een goed idee zijn om tijdelijk álle zuivel te vermijden, aangezien alle zuivel eiwitten bevat die mogelijks je darmwand kunnen overprikkelen en bijgevolg je immuunsysteem doen overreageren.

Conclusie? Luister naar je lichaam. Want het is voor iedereen anders en mogelijks kan je vandaag iets wel goed verteren en morgen niet meer, en volgend jaar terug wel.

Eén ding is alvast zeker; we hebben op geen enkel punt in onze evolutie dode, antibioticarijke melk gedronken dus ik zie geen reden om het nu wél te doen. Tenzij je aandelen hebt in de zuivelindustrie. 😉

Hoe zit het dan in Canada?

Wel…  Vergeet nooit hoeveel geld en macht er achter onze voeding zit. De voedingsindustrie is één van de rijkste industrieën, samen met de farmaceutische industrie. Ik vind het bijgevolg best sterk dat ze zich niet uit deze beslissing hebben kunnen lobbyen.
Een kleine overwinning voor de volksgezondheid en de wetenschap dus wel.

Ik ben vooral benieuwd wat voor gevolgen het effectief gaat hebben op het koopgedrag want het is niet zo dat elke Jan met de pet dagelijks checkt of z’n voedingsgewoontes wel overeenstemmen met de voedingsaanbevelingen. Of wel, soms? 😉 

 

Omdat er vaak vraag naar is, som ik hier tot slot ook even mijn favorieten op voor rauwe, gezonde zuivel in Vlaanderen:

http://www.hethinkelspel.be/

…voor rauwe room, melk, kaas en karnemelk.
Te vinden in veel biowinkels, de betere kaaswinkels en in de Lousbergmarkt en Be-O in Gent.

https://www.rawmilkcompany.nl/

…voor geweldige rauwe kefir, yoghurt, hangop en meer.

In het menu op hun website vind je “winkels” terug.
Daar kan je zoeken naar verkooppunten in je buurt.

Mijn favoriete verkoopplaatsen: ’t Lang Leven in Lochristi en bioslagerij Meert in Lokeren.

 

Bronnen:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190128_04136145?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=life&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR3Vpotq6q6RgIkr36hKnJt02F4IbQXZy2cUCa2dGsjscdwwmhpG8XfcQgA

https://www.westonaprice.org/health-topics/making-it-practical/milk-it-does-a-body-good/

https://foodfacts.mercola.com/raw-milk.html

https://draxe.com/raw-milk-benefits/