Waarom je niet zomaar wil gaan detoxen
Wat gaat er mis bij een gemiddeld « detox » dieet ?
Een gemiddeld detox dieet is rijk aan fruit, groenten en sapjes. De ene detox is al rigoureuzer dan de andere, in die zin dat je in sommige gevallen dagenlang echt enkel sapjes gaat doen van verse groenten en fruit, thee en water.
In andere gevallen mag je nog wel een slaatje of wat gare groenten.
Dat is een beetje een heikel punt als je bekijkt hoe je lever effectief werkt.
Onze lever detoxt in 2 fases!
In fase 1 worden vetoplosbare toxines omgezet naar een tussenstofje waar je lichaam verder mee gaat in fase 2. Die tussenstofjes, daar kan je lichaam niet veel mee.
Eigenlijk zijn die zelfs heel reactief en potentieel schadelijker dan de originele gifstoffen, dus die moeten echt verder verwerkt worden in fase 2 om er helemaal van af te kunnen raken.
In zowel fase 1 als fase 2 gebeuren een heleboel technische zaken waar ik je van ga sparen, met namen als oxidatie, hydrolyse, dehalogenatie, methylatie, acetylatie,… Nouja. Een cursus chemie, dus.
Wat wel belangrijk is om te weten, is welke stoffen nodig zijn voor beide fases van de leverdetox en in welke voedingsmiddelen die zitten, zodat we beide detox pathways optimaal kunnen ondersteunen.
En daar gaat het helemaal fout als je een sapjes dieet doet.
Want wat heb je nodig om fase 1 te voltrekken?
- B vitamines: B2, B3, B6 en B1
- Folaat/foliumzuur (N9)
- Dit zijn allemaal cofactoren in die fase, dus die zorgen ervoor dat die vlot functioneert
- Vitamine C, vitamine E en vitamine A.
- Deze laatste twee zijn vetoplosbare vitaminen
- Magnesium: co-factor voor vele enzymen in de eerste fase
- Zink: essentieel voor het goeie functioneren van sommige fase 1 enzymen
- Koper: idem
- Flavonoïden en polyfenolen zoals in groene thee en bessen
- Glutathion : speelt vooral een rol in fase 2, maar interageert ook met enzyme in fase 1.
Oké. Wat is er vervolgens nodig om de tweede fase van leverdetox goed te laten verlopen? Herinner je dat fase 2 bijna nog belangrijker is om goed te kunnen doen dan fase 1.
- Aminozuren, dus eiwitten. Deze zijn nodig als bouwsteen voor bepaalde enzymen. Voorbeelden hiervan zijn glycine, glutamine, taurine en cysteine.
- Glutathion: is een heel sterk anti oxidant en essentieel voor het detoxen van o.a. zware metalen
- Methionine: een zeer belangrijk aminozuur dat de methylatie pathway ondersteunen.
- Choline: essentieel voor het maken van fosfolipiden, dit zijn stofjes die vet transporteren en de leverfunctie ondersteunen.
- Inositol : helpt bij de afbraak van vetten
- N-Acetyl-Cysteine: een precursor van glutathion, dus onmisbaar
- B vitamines : B6, B12 en foliumzuur
- Magnesium : co-factor voor veel enzymes in de detoxificatie processen
- Zink: essentieel voor het volwaardig functioneren van verschillende detox enzyme
- Selenium: co-factor voor sommige enzyme, ook die die zware metalen helpen detoxen
- Zwavel: ondersteunt de synthese van glutathion en andere detox processen.
Bijna al deze stoffen kan je ofwel:
- Enkel uit dierlijke voedingsmiddelen halen in een optimale, bruikbare vorm
- Of je hebt voldoende maagzuur nodig om ze optimaal op te nemen
Sowieso is de maagfunctie een heel belangrijke om goed te hebben, wil je een optimale leverfunctie hebben. Als je onvoldoende maagzuur hebt, kan je veel mineralen niet voldoende opnemen waardoor je via die weg tekorten krijgt. Ook al suppleer je ze bij en neem je ze dus wel IN, als er niet genoeg opname capaciteit is, ga je ze daarom niet OPnemen. Door een lange termijn tekort aan maagzuurproductie.
Waar dat laatste vaak niet zo’n heikel punt is als je kortstondig een detox doet, wordt dat doorgaans wel een probleem bij mensen die langdurig geen vlees gegeten hebben. Je maag krijgt namelijk een stimulans om maagzuur aan te maken als die vlees krijgt. Als er geen vlees komt, is er veel minder stimulans om te werken voor je maag. Dan valt die een beetje in slaap.
We moeten onze maag echt aan het werk zetten om goed te werken en onze opname van voedingsstoffen te stimuleren!
Een detox gaan doen met enkel plantaardige voedingsmiddelen, houdt dus nog heel weinig steek als je ziet welke stoffen er voor nodig zijn.
Mensen lijken ingeprent te hebben dat fruit en groenten heel reinigend en ‘clean’ zijn.
Maar als je nu eens concreet kijkt naar hoe je lever werkt, dan zie je dat je met enkel fruit, groenten en granen, er helemaal niet komt om lichaamseigen functies goed te kunnen uitvoeren. Dan ontstaan er serieuze tekorten, zelfs.
Bovendien passeer je daarmee de logische volgorde in je lichaam: eerst zorgen we ervoor dat je maag goed werkt zodat je eiwitten goed verteren en voedingsstoffen kunnen opgenomen worden.
Dan helen we de darmwand en zorgen we er bijgevolg voor dat er al geen overtollige toxines meer naar de lever gaan, zodat die z’n overbelasting wegvalt.
EN DAN gaan we eens kijken naar de lever.
Het punt is dat je niet op 1 orgaan kan focussen dat de ontgiftingsfunctie uitvoert, terwijl:
- Je maagvertering nog niet goed werkt
- Je je voedingsstoffen nog niet goed kan opnemen via je niet zo gezonde darmslijmvlies
- Door een overmaat aan slechte bacteriën heel je systeem overbelast raakt met hun toxines.
Je bent dus aan het dweilen met de kraan open als je enkel je lever target!
Ongetwijfeld hebben veel mensen wel al eens een positief effect ondervonden van een korte termijn detox, maar wat daarna? Je lichaam mag wel het hele jaar fijn aanvoelen, niet enkel als je even "heel hard oplet". Net daarvoor is de juiste lange termijn ondersteuning zo belangrijk.
Om die reden is mijn e-course Gut Reset op een manier opgebouwd die al de hiervoor genoemde stappen precies ondersteund en zowel je maag als je darmen als je lever geeft wat ze nodig hebben om optimaal te werken.
Het resultaat is dat je je nooit meer zal afvragen of je “nu maar eens moet gaan detoxen”.
Want als je lichaam naar behoren werkt, is daar helemaal geen nood aan.