Wat onze tanden zeggen over onze gezondheid

Als diëtiste en chapter leader van de Weston A. Price Foundation, is het mijn job en passie om mensen correct te informeren over gezonde voeding.
De kennis die ik deel, is gebaseerd op de gebruiken en wijsheden die we vinden in traditionele culturen, gecombineerd met moderne wetenschap. Een super combinatie.

Mensen in traditionele culturen staan erom bekend dat ze fysiek robuust zijn, perfect rechte tanden en een sterk immuunsysteem hebben. Chronische beschavingsziekten zoals wij kennen, zijn onbestaande in een natuurlijke omgeving. We zijn duidelijk ver weg geëvolueerd van onze natuurlijke, optimale manier van zijn…

De zoektocht naar rechte, gezonde tanden

Voor zij die Weston A. Price niet kennen; hij was een Amerikaanse tandarts die in de jaren 1930 traditionele culturen bezocht heeft over de hele wereld om na te gaan hoe het was met hun tandgezondheid en algemene gezondheid. Hij was namelijk een onderzoek aan het doen naar tandgezondheid en vond in zijn omgeving niemand zonder tandbederf om als controlegroep te gebruiken…

Wat bleek? In de natuur heeft niemand scheve tanden of tandbederf.

De “primitieve” volkeren hadden/hebben amper tandbederf en altijd perfect rechte tanden, overal ter wereld. Ze hadden een robuust skelet en schedel, een sterk immuunsysteem en er was nergens een onderbeet te bekennen.

Weston was daar op een interessant moment in de geschiedenis, want rond die tijd begonnen veel volkeren toegang te krijgen tot Westerse voedingsmiddelen. Wit brood, suiker, blikvoeding, confituur,…
Tegelijk met het invoegen van deze voedingsmiddelen zag hij de teloorgang van deze mensen hun gezondheid.

De eerste generatie die deze voedingsmiddelen begon te nemen, kreeg al snel last van tandbederf.
Het gebrek aan traditionele voeding (wat hen van nature beschermde) en het feit dat er geen moderne tandartsen waren om de boel op te ruimen, leidde tot enorme tandproblemen.

De generaties erna, bleken nog slechter af te zijn.
De moeders die moderne voedingsmiddelen waren beginnen eten, kregen kinderen die de gevolgen droegen van hun voedingstekorten.
Ze hadden scheve tanden, een te smalle onderkaak en vaak een onderbeet, afwijkingen aan het skelet zoals scoliose en platvoeten (worst case scenario, klompvoeten). 
Ze bleken ook een veel zwakker immuunsysteem te hebben.

Op onderstaande foto kunnen we duidelijk het verschil zien.

Het rechtse kindje is nog een toonbeeld van hoe we verondersteld worden van er uit te zien. Hij heeft een brede onderkaak met veel plaats voor alle tanden, brede neusvleugels waar we gemakkelijk door kunnen ademen en een algemeen goed gevormd skelet. 
Wat je niet ziet maar ook aanwezig is:
– Genoeg plaats voor de hypofyse en de hypothalamus
– Een sterk immuunsysteem
– Goed functionerende organen
– Een bijzonder scherp zicht
– Positieve ingesteldheid
-…

Het linkse kindje is geboren uit een moeder met voedingstekorten. We zien een versmalde onderkaak, er is niet genoeg plaats voor alle tanden met scheve tanden als gevolg.
De oren zijn verkeerd ingepland, de neusvleugels zijn verkeerd gevormd en de schedel is algemeen niet goed in balans.
Wat je niet ziet maar ook aanwezig is:
– Zwak immuunsysteem;
– Vatbaar voor aandoeningen zoals oorontstekingen, asthma en eczeem
– Moeilijker gedrag, vaak moeilijke eters
– Slechte slaper (het brein krijgt onvoldoende zuurstof door mondademhaling)
– Tandbederf
– Minder kwalitatieve ogen
– …

Allemaal zaken die ons bekend in de oren klinken als we aan onze eigen moderne kinderen (en onszelf!) denken.

En neen, het heeft niks te maken met genen. We weten dat heel zeker, omdat al die afwijkingen die pas verschenen met de introductie van Westerse voeding, evengoed omkeerbaar zijn. Niet in dezelfde generatie… Maar de volgende generatie is, mits goed gevoed, terug sterker en beter gevormd.
Dit werd ook bevestigd door de wetenschap inde jaren ’80.

Families die ook in onze tijd focussen op traditionele voedingsmiddelen alvorens ze de volgende generatie op de wereld zetten, brengen gezonde kinderen voort met rechte tanden en een sterk(er) immuunsysteem!

Wat zit er in traditionele voeding dat ontbreekt in de Westerse voeding?

Vetoplosbare vitaminen en veel mineralen.

Na labo analyse van de voeding van deze volkoren, bleek deze vele malen rijker te zijn aan vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, D en K2 én veel meer mineralen te bevatten.

Het allerbelangrijkste zijn de vetoplosbare vitaminen -aanwezig in dierlijke producten-, met als absolute topper vitamine K2.
De wetenschap bevestigde in de jaren ’80 dat de ontdekkingen van Weston A. Price correct waren; vitamine K2 zorgt ervoor dat mineralen zoals calcium en magnesium op de juiste plaats in het lichaam terecht komen en niet neerslaan in zachte weefsels zoals het hart, de bloedvaten en gewrichten.

Het speelt dus de rol van de cement tussen de bakstenen.
Zonder cement ga je niet aan een stevige muur raken.
Wel, zonder vitamine K2 raak niet aan goed gevormde, stevige tanden en botten en een gezonde mens.

Echte boter en kaas zijn enkele van de belangrijkste bronnen van vitamine K2, A en D.

Wil je meer weten om zelf gezonder te kunnen worden of hoe wil je vooral weten hoe je gezondere kinderen kan hebben?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg meteen een overzicht van de voedingsgewoonten van traditionele culturen in je inbox.